Lasermet

Mail: info@lasermet.ro

Ghid debitare laser

Ghid debitare laser

Debitare LASER

Ghid debitare laser

Cuprins

1Introducere3Ghid de proiectare pentru debitarea laser 
 Ce este debitarea laser? Toleranțe generale 
 Metode debitare piese Kerf 
 Debitare laser Distanța dintre piese 
 Debitare cu jet de apă Dimensiuni minime decupaje 
 Debitare cu plasmă Găuri și decupaje interioare 
   Caracteristici de asamblare 
2Pregatirea fişierelor pentru debitare Proiectarea textului pentru tăiere 
 Raster vs. Vector Text și grafică pentru marcaj laser 
 Optimizarea fișierelor și ghiduri Grosimi de tablă 
 Îndepărtarea informațiilor excedentare   
 Convertirea textului4Materiale și post-procesare 
 Probleme și erori comune Materiale standard 
 Scară Finisaje şi debavurare 
 Tipuri de fișiere Inserții 
   Marcarea și etichetarea pieselor 

Ghid pentru debitarea foilor de tabla

lasermet.ro 

Introducere

Ce este debitarea laser?

Debitarea tablelor metalice este o categorie de operațiune care decupeaza materialul plat după un profil prestabilit. Foile de tabla sunt debitate cu ajutorul unui laser CNC de mare putere sau al unui jet de apă. Grosimea piesei este determinată de grosimea materialului. De la un lot unic până la producția în masă, piesele personalizate pot fi tăiate în diverse materiale metalice. Debitarea foilor de tabla este, de asemenea, tipică pentru pregătirea semifabricatelor în alte procese de fabricație, confectii metalice, structuri metalice, etc.

Serviciile de tăiere a foilor de tabla de la Lasermet utilizează cei mai buni furnizori de tabla. Programatorii convertesc mai întâi datele CAD și desenele de executie în cod CNC de mașină. O mașină de tăiere cu laser, cu jet de apă sau cu plasmă va îndepărta apoi cu precizie materialul din tablă. În cazul în care este necesară o asamblare sau o post-procesare, operatorii noștri vor oferi finisare la cheie a piesei.

Eficiența și precizia ridicată a acestor procedee de tăiere controlate de CNC, împreună cu varietatea de materiale, gama de furnizori și opțiunile de post-procesare ale Lasermet, va ajuta sa puteți obține piese pentru orice proiect. Debitarea laser este utilizata in toate domenile, industria aerospațială, de apărare, auto, energetică, industrială, medicală, dentară, artistică, robotică și produse de consum.

Metode debitare

Debitare cu laser

Debitarea cu laser presupune utilizarea unui fascicul de lumină coerentă focalizată, de mare putere, pentru a debita materiale metalice. Materialul patruns de laser este vaporizat și suflat de gaze pentru a asigura o tăiere curată. Se folosesc mai multe tipuri de lasere în funcție de materialul care trebuie modelat, dar toate se bazează pe programare pentru a efectua un anumit model de tăiere pentru a crea una sau mai multe piese finite. Tăierea cu laser este cea mai comună formă de decupare sau de creare a unei tăieturi de profil a unei forme bidimensionale în materialul de bază obișnuit. Grosimea liniei de tăiere se numește “kerf” și este de obicei mai mică de 0,2mm prin acesta metodă.

Debitare cu jet de apă

Spre deosebire de lasere, tăierea cu jet de apă are avantajul că apa nu poate fi comprimată, astfel că atunci când un jet subțire de apă este proiectat în exterior dintr-o duză la o presiune foarte mare, acesta poate tăia aproape orice. Un jet de apă folosește un material abraziv granular (adesea granat sau oxid de aluminiu) în jetul său de înaltă presiune pentru a tăia materiale dure, cum ar fi metalele, sau folosește doar apă pentru a tăia materiale semi-moale, cum ar fi cauciucul, spuma sau lemnul. Un jet de apă are o grosime de tăiere cuprinsă, de obicei, între 1mm și 1.3mm.

Debitarea cu plasmă

Debitarea cu plasmă, sau tăierea plasma cu arc, utilizează un jet accelerat de plasmă fierbinte pentru a tăia prinmateriale conductoare de electricitate. Acest procedeu este un bun mijloc de debitare a tablelor de metal, de fabricare a tablei, deși nu dispun de un instrument de diversitatea de tăiere a materialelor a mașinilor de tăiat cu jet de apă și nu au precizia tăietorilor cu laser. Pentru dimensiuni mai mari, piese mai mari din tablă, mașinile de tăiere cu plasmă sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor decât mașinile CNC de debitat cu laser și pot tăia cu ușurință materiale mai groase. În plus, acestea sunt ușor de utilizat și pot tăia la viteze mari menținând în același timp precizia. Tăietura de tăiere a unui tăietor cu plasmă începe la aproximativ 3.8mm.

DEBITARE LASER

Pregatirea fişierelor pentru debitarea laser

lasermet.ro

Raster vs. Vector

Pentru debitarea foilor metalice, este posibil să se poată crea o piesă din desene bidimensionale, cum ar fi din imagini, deoarece traiectoria de tăiere urmează un profil pentru a produce piesa. Dacă vă decideți să urmați această cale, este important să înțelegeți diferențele dintre tipurile de fișiere raster și vectoriale.

Ce este un fisier raster?

O imagine raster este o imagine formată dintr-o compilație de mai mulți pixeli. Pixelii sunt micile puncte colorate care pot fi observate atunci când se mărește o imagine, cum ar fi fotografiile sau scanările.

Calitatea unei imagini rasterizate depinde de numărul de pixeli, calitatea crescând pe măsură ce crește numărul de pixeli. Tipurile de fișiere obișnuite includ, printre altele, JPEG, GIF și PNG.

Fișierele vectoriale nu conțin pixeli. În schimb, se utilizează formule matematice și algoritmi pentru a conecta puncte fixe cu linii și curbe pentru a produce forme, margini și culori de umplere pentru a construi imaginea. Acest lucru permite ca imaginea să fie redimensionată și manipulată la infinit fără a sacrifica calitatea. DXF, DWG și AI sunt exemple de formate de fișiere vectoriale.

Ce este un fisier vector?

Ce fisiere sunt necesare pentru debitare?

Fișierele raster nu pot reține informațiile necesare pentru a defini proprietățile, cum ar fi coordonatele și dimensiunile. Dimpotrivă, fișierele vectoriale pot stoca acest tip de informații datorită structurii lor matematice. Acest lucru face ca fișierele vectoriale să fie alegerea potrivită atunci când se proiectează piese tăiate în foi într-un spațiu bidimensional. La Lasermet, vă recomandăm fișierele DXF pentru piesele debitate din tablă deoarece motorul nostru de cotare poate cota automat acest format bazat pe vectori și este ușor de acceptat de software-ul pe care programatorii îl folosesc pentru a-și programa mașinile de tăiere.

Optimizarea fișierelor și ghiduri

Înainte de a încărca sau de a trimite fișierele CAD, trebuie să vă asigurați că au fost luate toate măsurile preliminare pentru a pregăti fișierele pentru a fi utilizate în producție. În secțiunile de mai jos, vom trece în revistă câțiva pași și orientări pe care ar trebui să le urmați pentru a asigura un fișier optim și a reduce probabilitatea apariției unor probleme repetitive.

Stergerea informatiilor suplimentare


Fișierul CAD pe care îl trimiteți pentru ofertă trebuie să includă doar informațiile privind traseul de tăiere pentru piesa în sine. Trebuie să eliminați informațiile în exces, cum ar fi blocurile de titlu, notele, dimensiunile etc. Caracteristicile desenate în plus pot fi confundate cu geometria de tăiere și vor face ca procesarea fișierului să eșueze.

Covertirea textului

Dacă desenul dvs. include text, asigurați-vă că acesta face parte din geometrie și nu este doar o casetă de text activă. Acest lucru este deosebit de important în cazul fișierelor 2D, unde poate fi mai dificil să se faca destingerea. Asigurați-vă că ați convertit textul într-o formă cu contur sau că ați “explodat” textul, astfel încât acesta să poată fi tăiat pe model, de asemenea este important ca textul sa fie cu puntite pentru ramane scrisul lizibil. (vezi anexa 1 cu fonturile disponibile)

Probleme si erori commune

Anumite probleme și erori de fișier pot avea un impact asupra producției de piese și uneori pot duce chiar la creșterea prețurilor pieselor. Utilizați lista de verificare de mai jos pentru a vă asigura că proiectul dvs. nu prezintă niciuna dintre următoarele probleme.

Desenul dvs. NU trebuie să aibă:

 • Duplicari sau intercalari de linii, arce de cerc, puncte
 • Arce de cerc neinchise sau intreruperi in contur
 • Linii cu lungimea mai mica de 0mm
 • Arce de cerc in plus fata de conturul piesei
 • Alte elemente in plus fata de conturul piesei

Scara desenului

Desenele vor fi cotate la scara la care sunt trimise, așa că este esențial să verificați dacă dimensiunile piesei dvs. sunt trimise la scara 1:1. Vă recomandăm să proiectați în milimetri pentru a evita eventualele probleme de conversie a unităților. După ce ați încărcat o piesă, vizualizatorul nostru de piese afișează dimensiunile casetei de delimitare a acesteia, ceea ce reprezintă o altă modalitate de a confirma că scara dvs. este corectă.

Tipuri de fisiere

Atunci când exportați fișierul, este o bună practică să folosiți un format comun și larg acceptat. Acest lucru asigură faptul că proiectantul poate lucra cu ușurință fișierul dvs. și evită conversiile de fișiere care uneori introduc erori. Pentru fișierele vectoriale bidimensionale, recomandăm și susținem direct .DXF. Pentru formate 3D, recomandăm oricare dintre următoarele: .SAT;.PRT; .STEP .STP; .SLDPRT

Softuri de proiectare recomandate

 Extensii utilizate: .DXF; .SLDPRT; .STEP;.DXF;.STEP ;.SLDPRT;.DXF;.STEP; .IPT;.DXF

DEBITARE LASER

Ghid de proiectare pentru debitarea laser

lasermet.ro

 


Kerf este cel cu verde

Tolerante generale

Proiectarea pentru toleranțe standard de productie de ±0,25mm va contribui la reducerea costurilor și a timpului de execuție. Toleranțele de precizie pot necesita operații suplimentare, cum ar fi post-prelucrarea, pentru a fi obținute și ar trebui evitate atunci când este posibil. Materialele mai groase pot avea o abatere de toleranță pe fața inferioară din cauza conicității inerente la tăierea cu laser, jet de apă sau plasmă..

Recomandari:
 • Proiectați pentru toleranțe de la margine la margine de +/- 0,2mm nominal pe suprafața de tăiere superioară.
 • Indicați care este fața superioară din desen, deoarece această față va fi de obicei tăiată cu o precizie mai mare.

Kerf

Kerf se referă la materialul care este ars sau tăiat de fasciculul de tăiere, fie că este vorba de un laser, de un jet de apă sau de o lamă de ferăstrău. Kerf este grosimea spațiului creat de unealta de tăiere și variază în funcție de proces și de grosimea materialului. Țineți cont de kerf atunci când vă proiectați piesa, deoarece găurile mici, golurile subțiri și tăieturile în relief pot fi ușor ai mari decât cele dimensionate dacă designul lor este apropiat de grosimea kerf-ului. Atunci când proiectați piesele care se potrivesc, trebuie să compensați grosimea de tăiere adăugând jumătate din lățimea de tăiere la partea interioară și scăzând jumătate din lățimea de tăiere la partea exterioară. Grosimile tipice ale liniilor de taiere pentru fiecare tip de debitare pot fi văzute în graficul de mai jos.

 

Tip de debitareGrosime de taiere (Kerf)
Laser0.2mm – 0.3mm
Debitare cu jet de apă1mm – 1.3mm
Plasmă+3mm

Distanta între piese

Ar trebui menținută o distanță minimă între elemente pentru a asigura integritatea tăieturii. Urmând liniile directoare de mai jos, veți asigura rezultate fiabile, indiferent de metoda de tăiere a foii.

GM = Grosime Material

 • Distanța minimă dintre gaură și margine = 2X GM sau 3mm, oricare este mai mica
 • Distanța minimă dintre găuri = 6X GM sau 3mm, oricare este mai mica
 • Minim decupaj = 0.2mm sau 1X GM, oricare este mai mare
 • Minim raza colt = 0.5X GM sau 3mm, oricare este mai mica
 • Minim de material ramas= 1.5mm sau 1X GM, oricare este mai mare
 • Minim gaura, decupaj = 1mm sau 1X GM, oricare este mai mare

Minim dimensiune detaliu

Înainte de a tăia o piesa, tipul de taiere (de exemplu, fasciculul laser, jet de apă etc.) trebuie să străpungă materialul în punctul de pornire al tăieturii. Găurile și alte forme interne trebuie să fie dimensionate corespunzător pentru a permite această acțiune.

O bună regulă de bază este să proiectați decupajele astfel încât să fie de cel puțin 50% din grosimea materialului sau mai mari. De asemenea, nu uitați să țineți cont de lățimea tăieturii, deoarece elementele proiectate sub lățimea tăieturii vor fi suflate sau pierdute.

Crestături și sloturi

Crestăturile și sloturile trebuie să fie proiectate, chiar dacă sunt la dimensiunea kerf-ului. De exemplu, o crestătură sau o fantă tăiată cu jet de apă de 1mm, trebuie să fie proiectată la această lățime. Se recomandă ca elementele de canelură să aibă rotunjimi mai mari la extremitati, pe cel puțin o parte pentru a ajuta la compensarea găurii de străpungere, care va fi ușor mai mare decât grosimea de tăiere (kerf).

Caracteristici de asamblare

În cazul pieselor care fac parte dintr-un ansamblu, există anumite caracteristici de proiectare pe care le puteți încorpora pentru a face ansamblul mai eficient.

Noduri

În cazul în care ansamblul dumneavoastră are componente care se întrepătrund, se recomandă adăugarea de noduri pe fețele de îmbinare. Nodurile sunt proeminențe sau protuberanțe graduale de-a lungul fețelor de interblocare, așa cum se vede în figura din dreapta. Ele sunt utile pentru a crește frecarea dintre piese pentru o mai strânsă

conexiune și pentru a controla mai bine unde se concentrează tensiunile interne dintre piese.

Reliefuri de colț interior

Colțurile interne ascuțite nu numai că pot îngreuna asamblarea din cauza tăișului, dar pot provoca și o acumulare mai mare de tensiune în acele colțuri. Adăugarea de tăieturi în relief ajută la compensarea crestăturii și distribuie mai uniform tensiunea.

Desenarea textului pentru tăiere

Este important să se “personalizeze” textul sau să se adauge punți de îmbinare pe elementele textului care plutesc liber, cum ar fi găurile din D, O, P, Q sau alte caractere cu buclă închisă. În caz contrar, aceste elemente se vor desprinde, iar tot ce va rămâne va fi o gaură în formă de literă! Acest ghid se aplică, de asemenea, la formele inversate care conțin găuri; în aceste cazuri, trebuie utilizate și punți.

Text și grafică pentru marcaje

Pentru piesele la care sunt necesare marcaje, trebuie ca acestea sa fie evidentiat cu culoarea rosu.

NOTĂ: Asigurați-vă că notați “Marcare laser” la opțiunile de marcare a pieselor pentru a anunța echipa noastră că sunt necesare servicii de marcare cu laser.

Grosimi foi de table standard

MaterialGrosimi disponibile in mmFormate table
Aluminiu 5754 H1110.5mm, 1mm, 1.5mm, 2mm, 2.5mm, 3mm, 4mm, 5mm, 6mm, 8mm

3000x1500mm

2000x1000mm

2500x1250mm

Inox 316L (4404) sau Inox 304 2B (4307)0.5mm, 1mm, 1.5mm, 2mm, 2.5mm, 3mm, 4mm, 5mm, 6mm, 8mm, 10mm, 12mm, 15mm

3000x1500mm

2000x1000mm

2500x1250mm

Inox B2201P (satinat cu folie) sau B1P (lucios cu folie)0.5mm, 1mm, 1.2mm, 1.5mm, 2mm, 3mm

3000x1500mm

2000x1000mm

2500x1250mm

Otel S235JR2mm, 2.5mm, 3mm, 4mm, 5mm, 6mm, 8mm, 10mm, 12mm, 15mm, 20mm

3000x1500mm

2000x1000mm

2500x1250mm

4000x2000mm

Otel Decapat DC01 sau DX 510.5mm, 0.8mm, 1mm ,1.2mm, 1.5mm, 2mm, 2.5mm, 3mm

3000x1500mm

2000x1000mm

2500x1250mm

Otel S355J2+N3mm, 4mm, 5mm, 6mm, 8mm, 10mm, 12mm, 15mm, 20mm

3000x1500mm

2000x1000mm

2500x1250mm

Otel S420 sau Otel S6904mm, 5mm, 6mm, 8mm, 10mm

3000x1500mm

2000x1000mm

2500x1250mm

După cum sugerează și numele, în cazul debitarii foilor, se debiteaza o piesă dintr-o bucată de material în formă dreptunghiulara, de foaie. Acest lucru înseamnă că grosimea este, în general, predefinită de ceea ce este disponibil în mod obișnuit de la furnizorii de materiale. Atunci când vă proiectați piesa, utilizați o grosime disponibil în mod obișnuit pentru materialul ales. Am pregătit un tabel cu materialele uzuale și grosimile lor disponibile în mod obișnuit, ca referință. Pentru o listă completă, consultați pagina noastră Dimensiuni standard ale tablei.

DEBITARE LASER

Materiale și post-procesare

lasermet.ro

Materiale standard

Alegerea materialului potrivit pentru proiectul dumneavoastră poate fi crucială pentru succesul acestuia. La Lasemet, avem o echipă dedicată de ingineri și experți în domeniu care vă pot ajuta să faceți alegerea corectă. Tabelul de mai jos evidențiază diferitele materiale de tăiere a foilor pe care le oferim.

Oțel

Inox

Aluminiu

Metale
 • Aluminu
 • Otel
 • Inox

Finisaje şi debavurare

Aplicarea unui finisaj pe piesele tăiate în tablă poate nu numai să îmbunătățească aspectul cosmetic al acestora, ci și să asigure protecția suprafeței și o performanță sporită. Mai jos veți găsi câteva dintre opțiunile de postprocesare și finisajele pe care le oferim.

Standard
 • Debavurare piese
 • Aplicare vaselina / ulei impotriva ruginii
Vopsire
 • Vopsire in Camp Electrostatic
 • Vopsire clasica, la pistol

Inserții


Elementele pentru montaj, cum ar fi distanțiere, filete și piulițe, sunt instalate în mod obișnuit prin inserții cu fixare prin presare. Cele mai populare sunt elementele de fixare autosertizabile PEM®. Utilizarea inserțiilor garantează și standardizează elemente precum:

  • Piulite
  • Prezoane, separatoare, știfturi
  • Distanțieri
  • Suporturi pentru legături de cablu
  • Piuliţe in colivie, piulite oarbe

Proiectarea pentru inserții

Urmați ghidurile specificate în instrucțiunile incluse cu inserțiile din comerț. Asigurați-vă că notați ID-ul piesei și direcția de instalare într-un desen de ansamblare.

Marcaj și etichetare piese

Marcarea pieselor este o modalitate excelentă de a adăuga marcaje cu contrast ridicat, numere de piese, logo-uri și multe altele. Tabelul de mai jos compară diferitele tipuri de metode de marcare și etichetare pe care le oferim.

Metodă marcare și etichetareUtilizări comunePro Contra
Marcaj laser
 • Grafică
 • Număr piesă
 • Text
 • Marcaje durabile
 • Detalii clare
 • Nu se pot realiza marcaje colorate
Ambalare și etichetare
 • Etichetare serii
 • Număr piesă
 • Ambalare vrac
 • Cost redus
 • Poate accelera procesele de inventariere și recepție
 • Marcaj nepermanent

.

NOTĂ: Pentru marcajele cu fonturi, grafică sau logo-uri speciale, vă rugăm să furnizați fișierele de ilustrație sub forma unui fișier vectorial, cum ar fi DXF; fișierele pixelate sau raster nu sunt adecvate.

DEBITARE LASER

Ghid pentru debitarea foilor de tablă

lasermet.ro

Pregatirea fișierelor

Tipuri de fișiere

  • Utilizați fișiere vectoriale, cum ar fi .DXF, pentru desene 2D, precum și pentru lucrări de artă, cum ar fi gravuri și marcaje de piese.
  • Fișiere CAD 3D recomandate:
   • .STEP
   • .STP
   • .SLDPRT
   • .IPT
   • .PRT
   • .SAT

Optimizare fișier CAD

   • Fișierul dvs. de proiectare trebuie să aibă doar trasee de tăiere
   • Eliminați blocurile de titlu, notele, dimensiunile etc.
   • Textul trebuie convertit în forme și contururi
   • Desenul dumneavoastră trebuie să fie reprezentat la scara 1:1
   • Verificați ca fișierul dvs. de proiectare să NU conțină:
   • Liniile, curbele, punctele etc. duplicate sau suprapuse.
   • Curbe deschise sau trasee întrerupte
   • Linii cu o lungime mai mică de 0mm
   • Curbe străine care împiedică detectarea limitelor
   • Puncte rătăcite sau obiecte goale

Ghid de proiectare pentru debitarea laser

Tolerances

  • Proiectare pentru toleranțe de la margine la margine de +/- 0,2mm nominal pe suprafața de tăiere superioară.
 • Distanța minimă dintre gaură și margine = 2X GM sau 3mm, oricare este mai mica
 • Distanța minimă dintre găuri = 6X GM sau 3mm, oricare este mai mica
 • Minim decupaj = 0.2mm sau 1X GM, oricare este mai mare
 • Minim raza colt = 0.5X GM sau 3mm, oricare este mai mica
 • Minim de material ramas= 1.5mm sau 1X GM, oricare este mai mare
 • Minim gaura, decupaj = 1mm sau 1X GM, oricare este mai mare
  • Indicați care este fața superioara pe desenul dvs.

Kerf

-Nu uitați să țineți cont de grosimea tăieturii.

   • Grosimea tipică de tăiere cu laser: 0.2mm – 0.3mm
   • Grosimea tipică de tăiere cu jet de apă: 1mm – 1.3mm
   • Grosimea tipică a tăierii cu plasmă : 3mm minim

– Grosimea tăierii (Kerf) devine în general mai mare pe măsură ce grosimea materialului crește.Distanța intre piese

GM = Grosime Material

 • Detaliile și elementele nu trebuie să fie mai mici de 50% din grosimea materialului.
 • Compensați străpungerea materialului prin adăugarea unei forme de “acadea” la cel puțin un capăt al fantelor și crestăturilor.
 • Adăugați tăieturi în relief la colțurile interne ascuțite pentru piesele de îmbinare
 • Asigurați-vă că textul și formele inversate sunt “stencilizate” prin adăugarea de punți de legătură la componentele care plutesc liber
 • Furnizați fișiere vectoriale (.SVG, DXF,
 • .PDF) pentru grafică, logo-uri, gravuri etc. pe care doriți să le adăugați la piesă prin metode de marcare a piesei, cum ar fi serigrafia sau gravura cu laser.
 • Proiectați grosimea piesei dvs. pentru a se potrivi cu dimensiunile standard ale foilor disponibile în mod obișnuit

Alte recomandări de proiectare

Resurse suplimentare la Lasermet

Ofertare instantă

 • Web: Uploadeaza fișierele tale pe lasermet.ro
 • Fișiere acceptate: STEP (.step, .stp), SOLIDWORKS (.sldprt), Mesh (.stl), Parasolid (.x_t, .x_b), DXF (.dxf), Autodesk Inventor (.ipt), Dassault Systems (.3dxml, .catpart), PTC, Siemens (.prt), ACIS (.sat)
 • Productie:

Confecții metalice

Suport


  *Fișierele dvs. sunt securizate și confidențiale

  Lasă un răspuns

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.